­

GIZARDI GAYALAR TÜRKÜSÜNÜN ÖYKÜSÜ

GIZARDI GAYALAR TÜRKÜSÜNÜN ÖYKÜSÜNÜ..!
------------------------------------------------------------------------------…
TRT.NİN, THM.repertuarında 733 Sıra No.su ile.. Muzaffer SARISÖZEN tarafından, 1944 yılında (Refik AKTAN VE Zeki OĞUZ’DAN) derlenip kayda alınan...GIZARDI KAYALAR türküsü, Kemâliye(Eğin)’in, kültür ve musikisinde köklü izler taşıyan. en eski kına havalarındandır. Özellikle, gelin kınalanırken kadınlar tarafından sözlü olarak söylenip gelin ağlatılır.Yine, Gelinin doğup büyüdüğü baba evinden ayrılırken davul-zurna ya da klarinet eşliğinde yine bu hava ile ağlatılıp ata bindirilir. ..ve uğurlanır.…

(SÖZLERİ)
(I)

“ANAMA  DEYİNKİ  GELE YANIMA-
SAYA ALTUNUMU VERE  ELİME
İŞTE BEN GEDİYİM YARIN  İLİNE-

(Nakarat)
Doldur pınar doldur ben gider oldum
Anamı babamı terk eder oldum”…

(II)
“GIZARDI GAYALAR AL GEYDİ DAĞLAR-
YEŞİL YAPRAK İLE BEZENDİ BAĞLAR
ANADAN AYRILAN AH EDER AĞLAR

((Nakarat)
--------------------------------------------------------Ö Y K Ü  S  Ü------------------------------------
(-Merhum, Nida ve Neriman TÜFEKÇİ’NİN AĞZINDAN..)
“GIZARDI GAYALAR TÜRKÜSÜNÜN  ÖYKÜSÜ ŞÖYLEDİR (X):

“1978 yılında, Devlet sanatçısı sıfatıyla Japonya Kültür Bakanlığının davetlisi olarak gitmiştik. Konserlerimiz bitip Türkiye’ye geleceğimiz zaman bizlere bir çay -veda partisi hazırlamışlardı. Davetlerine saz ekibimizle iştirak ettik..Hoş sohbetten sonra onlar bize biz onlara kendi geleneksel ezgilerimizden muhabbet gösterileri sunduk.  Toplantı sona ermek üzereydi ki..birden onların telli çalgıları(şamizem) eşliğinde bize EĞİN’İN,”Gızardı Gayalar”..türküsünü çalmaya başladılar. Hatta, türkü’ye ben sazımla..Neriman da sesiyle birlikte iştirak ettik. Parça bittiğinde..biz .. “Bu çaldığınız eseri nereden öğrendiniz  çok güzel icra ettiniz” deyince… Cevaben, çatık kaşlı l baş sazları bize dönerek...”bunun  bizim türkümüz. Olduğunu .bilmiyor musunuz..? ”deyince.. Neriman’la birbirimize  hayretle bakıştık...sonra Neriman  birden önce onlara sonra da bana dönerek.. “ Ne alâka..Nida !, Bu tamamen EĞİN’İN “Gızardı kayalar’ı değil mi “   Neden onlar sahipleniyorlar  ki? ..diye  sitem etti...Türkünün  bize ait olduğu, yöresinin ise  Kemaliye(Eğin) olduğunu  tekrar belirtip   notasını da  hemen  çıkartıp kendilerine  takdim ettik..Ne çare..ki   Parti bitmiş..konuyu tartışacak zaten zamanımız da kalmamıştı.. Sadece, Japon müzisyenlerle vedalaşıp oradan ayrılıp otelimize döndük..”..Hem yolculuk esnasında  hem de geldikten sonra  bu  türkünün geçmişi üzerinde  kafa yormaya  başladık...”

Evet, Saygıdeğer Hemşerilerim… ”Gızardı Gayalar” türküsüne ilişkin,bu tarihi gerçeği sizlere büyük üstatların ağzından aktarmak bana nasip oldu  diyebilirim.. Rahmetli Nida ve Neriman hoca  bana  söyledikleri..söz şu oldu..”Burhan   bu  türkünün  Japonya’daki ayağının araştırılması için  bu bizim anlattıklarımızı  yazılı olarak Kültür Bakanlığına  bildirmemi söylediler…Ben de öyle yaptım.(X)..   bu anlatılanların ulaşmasını  gerekirse  bizde  imzalı  olarak  yazıp  gönderebileceklerini  ifade ettiler.Bundan böyle..Sizler de her yerde ve her zaman göğsünüzü gererek tüm dünyaya  gururla   bu  gerçek  öyküyü  anlatabilirsiniz..Japonya’da geçen bu olay, yöremizin, ne denli övülmeye layık, önem arz eden bir kültür geçmişine sahip olduğunu açıkça ortaya koymuş bulunmaktadır. Bunu, herkesin  bilip öğrenmesi gerekir diye düşündüm.

 Derleme-Araştırma : Doç.. Burhan TARLABAŞI
----------------------------------------------------------------------------------

(X): Konu, 24 Ocak-4 Şubat 1991 “Özden Gazetesi” …-. 1992 de ise “Gurbet gazetesi”nde Haber yapılmış…Bahse konu bu tarihi  olay..tarafımdan  bizzat .Nida ve Neriman TÜFEKÇİ hocalarımızın ağzından   Kültür Bakanlığına bildirilmiştir.

 

Scroll to Top