.(Apçağalı ) Merhum Ömer YILMAZ’DAN..dinlemekte olduğunuz
Eğin Ela gözlüsü./..Apçağa ağzı ile … kavaldan dinlediğiniz “kızardı kayalar” adlı …Eğin’in kına havası …1981 yılında “KAVALLA EĞİN HAVALARI “ albümüden alınmıştır.
Mani-Şiir : Merhum Osman BAYŞU
Kaval Solo : Burhan TARLABAŞI
SOLİST….. Merhum Ömer YILMAZ
DİNLEME LİNKİ :
http://www.youtube.com/watch?v=9Q3CfghqZtE.......
YÖRESİ : Kemaliye(Eğin)-Apçağa köyü
DERLEYEN : Burhan TARLABAŞI
NOTAYA ALAN : Burhan TARLABAŞI-Cihangir TERZİ
KİMDEN ALINDIĞI : Nedim OLGUNÖZ/Ömer YILMAZ
-------------------------------------------
ELAGÖZLÜ … (Apçağa Ağzı)….
-----------------------------------------------------------------------
ELAGÖZLÜ, tamamen Kemaliye( Eğin)’i simgeleyen..yöreye has ,genelde ”Apçağa Ağzı“adı ile de anılıp icra edilen, Türk Halk Müziğinin uzun hava türlerindendir. Eğin müziğinin genelde ana makamını ( ıskalasını) oluşturan bu uzun hava türü.. literatürde “Eğin Ağzı” olarak da anılıp söylenir.Eğin müziğini geçmişten günümüze silinmez izlerle yansıtan “Elagözlü”nün ..yörede en yaygın olanı…”Apçağa Ağzı” olarak anılıp bilinenidir. Yörede…“Apçağa” tarzının dışında ayrıca “Venk ağzı…Sandık ağzı”…gibi farklı icra ve söyleniş şekillerine de rastlanılmaktadır.Eğin havalarının otantik üslubunu kendine has çeşnileriyle belirleyen “Elagözlü”X) Eğin Havaları içinde öğrenilip icra edilmesi en zor eserlerdendir.Eğin’li olmayan biri bu uzun havayı okuması çok zordur.. Öğrenilip icra edilmesi zaman ve sabır ister. Konuya ilişkin..müzik araştırmacısı.. merhum Nida Tüfekçi..bir sohbette ..“Eğin Elagözlü”sünün icrasıyla ilgili olarak önem arz eden anekdotu .. şöyledir.. “…evet,Neriman en iyi uzun hava okuyanlardandır ;Ancak…”Elagözlü”yü bir Eğin’li gibi okuyabilmesi için en az altı ay çalışması gerekir..”/1981-harbiye/İstanbul/
------------------------------------------------------------------
(X): “Elagözlü”,Halk Edebiyatında koşma türünde..11 heceli dörtlüklerden oluşan,başlayış bitişlerinde “ah…vah…of…” gibi takılar alan uzun hava tarzında bir ezgi tipidir.. Ezginin,modal yapısına ilişkin melodik motifler incelendiğinde..bir yanının Orta Asya pentatoniklerine dayalı olduğu fark edilecektir.
Bu da bize…Eğin havalarının kendine özgü çeşnileri içeren..farklı bir musiki yapısına sahip olduğunu gösterir.
Gurbet elde ana-baba ve yavuklusundan ayrılan Eğin’liler birbirlerine rastladıklarında…
”…hele bir Elagözlü söle de ağlayam”…der..
Doç. Burhan TARLABAŞI