Merhum, Sâdık PERİNÇEK’İN ; 21 Mayıs 1972’de.. Eğin(Kemâliye Derneğince İst.Kazablanka/Tepebaşı gazinosunda düzenlenen folklor gecesi için özel folklor dergisinde..”Kemaliye(Eğin) Hk.daki yayınlanan yazısını siz sevgili okuyucularımla paylaşıyorum..
Eğin büyüklerimizin ruhları Ruhu şâd olsun.
Selam ve Sevgilerimle.
(Doç.Burhan TARLABAŞI)
ERZİNCAN MİLLETVEKİLİ ..
SÂDIK PERİNÇEK (1915 Kemaliye(Eğindoğumlu---13 Eylül 2000 Ankara)
……“KEMÂLİYE (EĞİN) Hk.da……(21 Mayıs 1972)
“Kemâliye(Eğin),çeşitli tabiat parçalarını sinesinde taşıyan güzel tablolar mecmuasıdır.Dağı,taşı,Toprağı,Suları,Fıratı,Yeşil vadileri başka yerlerdekine hiç benzemez.İşte..bu güzelliklerinden dolayıdır ki , Kemâliye dillere destan olmuştur. ….Kemâliyeliler geçim imkânlarını sağlamak için memleketlerinden dışarı çıktıkları ve yıllarca başka yerlerde kaldıkları palde, Kemaliye’yi vatan…
dışarıyı(İstanbul’u)da gurbet sayarlar. Kemâliye’nin bu zengin folkloru tabiat’ından, güzel çeşitli sularından,Fırat’ından, bağ ve bahçelerinden doğmuştur.Bunda memleket arzusu ve gurbet hüznünün etkisi de vardır…….. Kemâliye’yi en iyi ifade eden türkülerimiz,oyunlarımız,şiirlerimiz..folklorumuzdur. DARDAĞANZÂDE merhum Nazif bey’in Apçağa köyündeki yayla bağını satan rahmetli babama yazıp gönderdiği şu dört satırlık mâni , EĞİN’i ve Eğin’llinin memleket duygularını çok güzel ifade etmiştir.
“KIRKGÖZDEN BİR İKİ AVUÇ SU İÇ TE…
GEÇ MOLLA OSMANGİLİN BAĞA…
BAK ORADAN GÖRÜNÜR SULTAN APÇAĞA…
EĞİN DEDİLER Mİ ÇOHMAR GİBİ COŞARIM…
YAYLA BAĞINI SATANLARA ŞAŞARIM…!
1970 Kemâliye Festivaline gittiğimde Kırkgöz’den Kemaliye’ye, Apçağaya, Fırata baktım o güzelliğin ifadesi güç…Şimdi biz susalım..Kemâliye’yi,,,özelliklerini…güzelliklerini folklor gecemiz yazsın……Kemâliye’yi el birliğiyle turistlerin her türlü ihtiyaçlarına cevap verecek bir hale getirmek için devamlı çalışmanın içine girmeliyiz ……Geceyi tertipleyen Folklor yönetim kurulumuza teşekkür eder ve hemşerilerimin hepsini Sevgi ve Saygıyla selâmlarım”...
(Sâdık Perinçek)