Av. Mustafa ALPTEKİN’İN) KALEMİNDEN…)
“KEMÂLİYE DERNEKLERİMİZİN DÜZENLEDİĞİ GECELER”…
“İstanbul,Ankara ve Kemâliye’deki derneklerimizin amacı,yöreninkültür,folklor zenginliklerini tanıtmak ,ilerletmek,geleceğe taşımak maksadına matuf iken….Son senelerde yapılan EĞİN gecelerinde başta ELAZIĞ ili olmak üzere diğer yörelerin halay,türkü gibi folklorik düzenlemelerine ağırlık verilmektedir.
Sözgelimi; Geçen sene İstanbul derneğimizin yaptığı geceye ,aslen Malatyalı olan Avukat sınıf arkadaşımı davet edip götürmüştüm.Gecenin ilerleyen gösterilerinde ,Bu arkadaşım bana aynen şunları söyledi :
“Eğin gecesi diye geldik ..ama sanki Eğin değil de.. Elazığ gecesine gelmiş gibi olduk.Eğin’in türkü… ,halay…ve oyunları nı neden kendi yöre sanatçılarınız icra etmiyor da illa da Elazığ folklorunu icra ediyorlar..Acaba Başka yöre sanatçıları kendi gecelerini yaparlarken, Eğin’in de türkü ve uzun havalarına yer veriyorlar mı..? “
Arkadaşım haklı idi bizi bizden fazla koruma düşüncesini sergilemiş oldu.
---------------------------
-B-..(Doç. Dr.Burhan TARLABAŞI’NIN KALEMİNDEN..)
Sn.Av.Mustafa ALPTEKİN’İN YAZISINDAN DA ANLAŞILACAĞI ÜZERE..Köklü bir geçmişe sahip ..Kemaliye(Eğin) otantik halk müziği ile Halk danslarımız son yıllarda derneklerin düzenledikleri gecelerde otantikliğini giderek kaybettiği görülmüştür.....Bunun başlıca nedenlerini eğitim ve öğretimindeki başı boşluk ile hatalı yorum ve taklitçilik tarzında sayabiliriz.. ..Şayet, Atalarımızın bizlere emaneten bıraktığı bu öz kültür mirasımızı kuşaklara sağlam temellere dayalı ,hasarsız bir şekilde,, aslıyla aktarmak istiyorsak..bahse konu bu sorunların yetkililerce acilen ele alınıp çareleri bulunmalı… sorunlar mutlaka aşılmalıdır...Başka bir anlatımla, 1970’li yıllardan bu günlere kadar FETRET dönemi sorgulanmalı… Kemaliye(Eğin) folklor ve müzik kültürüne ilişkin kimlik ve mülkiyet sorunları acilen masaya yatırılmalı.. oluşturulacak akademik kurullarda görüşülerek sağlıklı bir çözüm ve sonuca kavuşturulmalıdır. Görüşündeyim..
Selam ve Saygılarımla